The goal of The Regional Science Center is to Bring Science to People’s Doorstep, creating top-notch facilities that educate, entertain, and integrate modernity with cultural heritage, embodying the state’s forward-looking approach to science, education, and community engagement. It situates itself in Bhuj city, in the Kutch region of Gujarat state in the north of a hillock known locally as Bhujiyo Dungar.

Goal of The Regional Science Center is to Bring Science to People’s Doorstep | INI Design Studio

science center

The convergence of scientific innovation and socio-economic progress is a global pursuit, with nations leveraging Science and Technology for comprehensive development. In 1986, Gujarat established the Council of Science and Technology (GUJCOST) to address regional challenges within an international context. Dedicated to mitigating backwardness, rural unemployment, and poverty, GUJCOST is establishing community science center across the state through public-private partnerships.

science center

The North-South axis acts as a pedestrian path and also connects with the East-West axis, along which all the galleries are located.

science center

The design philosophy draws inspiration from the immediate context of Smriti Van, a memorial to the devastating 2001 earthquake, thus creating a meeting point of science, culture, and social interface.

science center

Characterized by their mud-plastered, bamboo-framed, cylindrical traditional forms, the Bhunga houses of this desert region represent a way of life deeply rooted in the local culture. At the same time, their adaption to the climate and time-tested structural stability make them well-suited for this earthquake-prone desert region, with its sandstorms and cyclonic winds.

science center

Governed by the Venturi effect and Bernoulli’s principle of pressure differences, Bhungas allow for an easy flow of cool breezes within while also diverting strong winds around their curvilinear walls. Thus, it prevents the structural destabilization of Bhungas.

science center

Built on platforms and placed close together, the residual spaces act as shaded spaces for circulation and community engagement. The exhibition galleries take inspiration from traditional architecture of the Centre with cylindrical envelopes.

science center

Clustered around common spaces, they allow for a fluid transition for visitors. Thus, it offers a dynamic and interconnected journey through the exhibits.

science center

Elliptical in plan, each of these six galleries rises up to eight meters, casting cooling shadows. Landscaped spaces for outdoor exhibits and step-down courtyards are carved out of the curved intermittent niches.

The dry-clad system uses locally available stone, harmonizes with the regional context, and reduces cooling loads. Seismic resilience is optimized, and economic viability influences exhibit planning, functionality, and long-term operational sustainability. 

science center

The Centre’s programmatic arrangement aligns galleries’ themes that are focused on Space, Nanotechnology, Energy, and Marine Navigation along the east-west ‘science’ axis.

Administration and library/workshop blocks, along with Noble/Bonsai galleries and a central plaza courtyard, align with a north-south ‘cultural’ axis. Technological aids such as a 5D theatre, interactive media, and application pods complement the immersive edutainment approach.

Going beyond aesthetics, the design serves as a bridge between tradition and innovation in the realm of science and technology. It resonates with the rich heritage of Kutch while offering an immersive and interactive space that pushes the boundaries of science and technology, symbolizing Gujarat’s commitment to bringing science closer to the people in an engaging and culturally resonant manner that is accessible and inclusive even for remote and rural areas.

Fact File

Designed by: INI Design Studio

Project Type: Commercial Architecture Design

Project Name: Regional Science Centre at Bhuj

Year: 2022

Location: Bhuj

Built Area: 63001 Sq.ft

Principal Architect: Ani Agarkar

Photograph Courtesy: The Space Tracing Company

Project Mentor: Jayesh Hariyani

The Project Directors: Rakhi Rupani & Saumil Mevada

Project Manager: Bhargav A Bhavsar

Source: Archdaily

Firm’s Instagram Link: INI Design Studio

For Similar Projects >>The Office Walls Of Vornoid Offices Seamlessly Connect Indoor And Outdoor

The post Goal of The Regional Science Center is to Bring Science to People’s Doorstep | INI Design Studio appeared first on The Architects Diary.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *