Designed by Storey Tellers Studio for a young couple, their son, and his grandmother, the interiors of this spacious house embodies the qualities of joy and warmth. The Zen Residence is a multi-generational home located in AIPL Zen, Gurugram, India. It’s spacious and airy, with a contemporary design language followed through various rooms that is reflective of the family’s disposition.

Interiors Of This Spacious House Embodies The Qualities Of Joy | Storey Tellers Design Studio

Entrance And Foyer

At the entrance, the foyer greets the visitor with mirrors employed in combination with wall sconces. Its design alleviates the feeling of confinement that presents in a structurally narrow space. A well-ventilated shoe cabinet and a hanging planter also occupy this area. The foyer connects the living room with a bookshelf-cum-display unit extending to the TV console, which becomes the focal point.

Living Room

The living room has a muted colour palette on a soft white base. A pop of colour adds to this scheme with bright, uplifting furnishings in ochre and powder blue. The vibrant art gallery wall next to the living room seating is another, subtler focal point of the space.

spacious house

The art contains itself in a key space, creating a sense of balance and harmony. The overall effect is a space that is both visually stimulating and relaxing.

spacious house

The home features loads of wood and rattan elements. Thus, it takes advantage of the natural wood tones and woven textures to contribute a sense of cosiness and comfort. On the far end of the hall, a quirky and meticulously custom-designed and doodled wallpaper creates a fun, striking backdrop to the entire room.

spacious house

Dining Room

The dining has a muted white table top to balance the colour play. For a more open space, the designers go with a booth seating on one side, adding dynamism to the setting.

Master Bedroom

The design of the private areas of the home have playful comfort while bringing out the personality of the rooms’ occupants. The master bedroom is spacious and luxurious, with soft, millennial tones that speak to the tastes of the young couple.

spacious house

A fabric-cladded bed back with peach-and-blue floral patterned wallpaper panels on either side takes up the accent wall, while a deep blue dresser stands opposite the bed. A cosy, minimal study corner is in a corner next to the window.

spacious house

One can see an interesting design detail in this corner, with an adjustable table top that aligns with the wall when not in use — adding circulatory space to the room.

A painting is mounted on the underside of this table, giving it the look of framed artwork when lifted, which adds a surprise element to the room upon being revealed.

spacious house

The bedroom designed for the grandmother comprises combinations of blue and rust tones, set off by neutral colours as a base. The bed, headboard, and side table are all designed as a single piece of furniture, with the side table extending into a bench seat.

The bed back curves around the side table and along the wall, which is finished in neoclassical moulding patterns that complete the contemporary look.

spacious house

The designers decided to go with a single bedside table instead of the usual two to help maximise the bedroom space. Gold accents around the room accord warmth to the room.

Kid’s Bedroom

The highlight of the kid’s bedroom is the sofa-cum-bed, which is strategically chosen to help him transition from a nursery bed to an adult-sized one.

spacious house

This versatile piece of furniture is intended to grow as the child grows, with provisions for ample storage space for toys and books. The room carries neutral tones supported by little pops of colour and pattern.

The Zen Residence is a spacious house perfectly suited for a multi-generational family: a cosmopolitan abode where everyone can come together to relax, socialise, and create lasting memories.

spacious house

Fact File

Designed by: Storey Tellers Design Studio

Project Type: Residence Interior Design

Project Name: The Zen Residence

Location: AIPL, Gurgaon, Haryana

Project Size: 1700 Sq.ft

Principal Designer: Komal Rustagi, Tanbeer Kazi & Prakash Srivastava

Team Design Credits: Komal Rustagi, Tanbeer Kazi & Prakash Srivastava

Photograph Courtesy: Tarang Goyal

Text Credit: Sadhya Bhatnagar

Firm’s Website Link: Storey Tellers Design Studio

The Firm’s Instagram Link: Storey Tellers Design Studio

Firm’s Facebook Link: Storey Tellers Design Studio

For Similar Project>>>Warm and Tactile Minimalism

The post Interiors Of This Spacious House Embodies The Qualities Of Joy | Storey Tellers Design Studio appeared first on The Architects Diary.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *