The Entire House Is Connected By A Corridor Area | BeSpace Studio

A home is meant to be functional, aesthetic and should reflect the personalities of the homeowners. This project aimed to transform the house into a cozy and inviting space with a modern yet timeless aesthetic. The design concept of this home is oriented at making spaces fluid with several curved elements that are not only pleasing to look at but also cater to a sense of flow within the house. The entire house is connected by a corridor area which has been optimally used for multiple purposes. The design focused on a muted color scheme of teal and deep greens and greys or whites with some accent pieces in tangerine, yellow, pops of gold and natural wood textures. 

The Entire House Is Connected By A Corridor Area | BeSpace Studio

The home belongs to a nuclear family, where the grown-ups and children work, play, and spend quality time together. The designers also kept the diverse needs of the family at the center of their vision. “We wanted to give the space a multifunctional character. The curves symbolize how urban houses change throughout the day.” said Benson D’Souza, principal architect of Bespace Studio.

The first step in the design plan was to understand the functionality of each space followed by its aesthetic appeal. The selection of furniture pieces were in such a way to create harmony between the contrasting colors.

A variety of soft furnishings further enhanced the comfort and coziness of the space. Visual interest and depth were kept minimal to the space, allowing the homeowners to personalize their home over time. The plush area rug in a mix of teal and grey tones added texture and warmth to the room. A collection of artefacts in coordinating colors and patterns created a sense of synergy to the design. 

corridor area

Given the space constraints in the compact kitchen, the designers decided to add a touch of connectivity between both the living and the dining area with it.

Along with ample storage for appliances and inventory, there is also a small reading nook created that can allow one to get some rest and relax.

The bedrooms of this home have a sense of fluidity in them. The master bedroom, for example, has an extension of the flooring onto the walls and the wardrobes of the room to add to the continuity that the design intends to establish.

corridor area

On the other hand, the children’s bedroom tries to break the monotony of run-of-the-mill wardrobe spaces by utilizing the existing niches for storage to meet the needs of growing kids. The concrete and Burma Teak tones used in this room bring out the rustic vibe the designers envisioned for the boys’ room. 

Last but not least, the terrace area of the house also has several references to the curve element. From the textured walls to the white lounge chairs, the space has a zen vibe and allows for the consistency of ease that flows from one space to the other. It’s the perfect space for a quiet cup of chai in the evening or a fun weekend of games with friends and family.

Fact File

Designed by:
BeSpace Studio

Project Type: Residential Interior Design

Location: Panvel, Navi Mumbai

Project Name: The Contemporary Haven

Year Built: 2023

Duration of the project: 6 Months

Project Size: 1430 Sq.ft

Principal Architects: Ar. Benson D’Souza & Ar. ShivangiThapar

Photograph Courtesy: Yadnyesh Joshi                                    

Firm’s Website Link: BeSpace Studio

Firm’s InstagramLink: BeSpace Studio

For Similar Projects >>  Naturally minimal: A tropical villa rooted in earthy essence 

The post The Entire House Is Connected By A Corridor Area | BeSpace Studio appeared first on The Architects Diary.